Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Αλλαγές ISO 9001:2008

Με βάση το Draft International Standard ISO 9001:2008 συνάγουμε τα κάτωθι:
  1. Ίδια δομή
  2. Αλλάζει σε ορισμένες παραγράφους ο όρος Product Quality με το Product requirements. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προκαλεί αλλαγές σε άλλες όμως προκαλεί αρκετές με την έννοια οτι πλέον αφορά τις απαιτήσεις για το προϊόν σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Έτσι μια επιχείρηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τις απαιτήσεις που υπάρχουν για το προϊόν (πχ νομοθεσία) ακόμα και όταν αυτό έχει πωληθεί.
  3. Δεν υπάρχει στον έλεγχο των αρχείων η λέξη ''διατήρηση'' (maintain).Αυτό σημαίνει οτι δίνεται πλέον ξεκάθαρα η δυνατότητα να επιλέγεται το διάστημα τήρησης των αρχείων. Min χρόνος τήρησης είναι ο χρόνος για να αποδεικνύεται η ποιότητα των προϊόντων ή υπηρεσιών
  4. Πιο ξεκάθαρη η απαίτηση για εκπαίδευση προσωπικού
  5. Η αξιολόγηση θα πρέπει να αφορά την επίτευξη της ικανότητας του προσωπικού και όχι την διαδικασία εκπαίδευσης.
  6. Δεν συνάγεται οτι απαιτείται αξιολόγηση προσωπικού.
  7. Δηλώνεται ξεκάθαρα οτι μια διαδικασία μπορεί να καλύπτει περισσότερες απο μια απαιτήσεις για τεκμηριωμένες διαδικασίες και το αντίστροφο
  8. Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης θα πρέπει να είναι μέλος της Διοικητικής ομάδας που 'τρέχει΄την επιχείρηση και όχι απλά μέλος της Ανώτατης Διοίκησης
  9. Θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση και της αποτελεσματικότητας των προλξπτικών ενεργειών και όχι μόνο των διορθωτικών
... και βλέπουμε όταν εκδοθεί το τελικό πρότυπο

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αν είναι τόσες λίγες οι αλλαγές πώς θα φτιάξουν όλες οι σοβαρές εκπαιδευτικές εταιρείες...σεμινάρια μετεκπαίδευσης?

Ανώνυμος είπε...

Κάτι θα ανακαλυφθεί μην ανησυχής.Όμως επειδή είσαι HACCPistas οι αλλαγές στα τρόφιμα μπορεί να είναι μεγάλες καθώς η έννοια 'συμμόρφωση με τις απαιτήσεις'' ακολουθεί το προϊόν μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Όπως ξέρεις λίγα συστήματα φτάνουν μέχρι εκεί. Δηλαδή το ΣΠ θα πρέπει να επεκταθεί και να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις σε όλα τα Στάδια.
Πώς σου φαίνεται αυτό?

Ανώνυμος είπε...

μου φαίνεται καλό!

για το παρακάτω φαινόμενο "πιστοποίηση κατά ΙSO14001" τι έχεις να πεις?

H EUROPA διαφημίζει το πιστοποιητικό ISO14001 διαθέτει σήμερα ΕΝΏ η εν λόγω εταιρεία εμπλουτίζει το νερό στον Ασωπό με ...καρκινογόνο Cr (VI).

Ενώ τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές...στα Οινόφυτα το νερό της βρύσης έχει 40 μg/L και στη Θήβα 36 μg/L.

Παράλληλα, η "οικολογική" εταιρεία κουφωμάτων Europa ρίχνει τα απόβλητά της στον Ασωπό, τα απόβλητα αυτά έχουν Cr (VI) 291 μg/ L !

Στην εταιρεία αυτή έχει επιβληθεί πρόστιμο €268.000 που αντιστοιχεί στο 1,81% των κερδών της αλλά συνεχίζει να είναι πιστοποιημένη κατά ISO14001!

όλα τα παραπάνω νούμερα είναι σωστά! δεν είναι τυπογραφικό λάθος!!


προς BVQI [φορέα πιστοποίησης της ΕUROPA]: πώς γίνεται να πιστοποιείτε μια εταιρεία με το περιβαντολογικό ISO14001 ενώ ρυπαίνει τόσο δολοφονικά ???


...........
περιμένω σχόλιο

οεο