Τα Blog μου

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Δειγματοληπτικός Έλεγχος Παραγωγής

Απάντηση στο ερώτημα του φίλου Δημήτρη Κ.

Ερώτ: ''Το εργοστάσιο στο οποίο εργάζομαι παράγει ΧΧΧΧΧΧΧ τα οποία είναι διαφορετικά ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Είμαστε πιστοποιημένοι με ISO 9001 εδώ και 5 έτη. Εξαιτίας ότι δεν έχουμε πολύ προσωπικό δεν μπορούμε να ελέγχουμε όλα μας τα προϊόντα και το αφεντικό μου ζήτησε να μάθω αν μπορώ να μην κάνω έλεγχο σε όλα τα προϊόντα αλλά δειγματοληπτικά κάθε 15 ημέρες. Γίνεται αυτό;
Επίσης απαιτείται συντήρηση μιας γερανογέφυρας που έχουμε''


Απάντηση: Αγαπητέ Δημήτρη

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος των παραγομένων προϊόντων είναι αποδεκτός σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2000 αλλά υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα παράγονται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τις ίδιες συνθήκες παραγωγής.

Δυστυχώς στην περίπτωσή σας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κάθε προϊόν είναι διαφορετικό, ακολουθεί διαφορετικά στάδια παραγωγής και διαφορετική γραμμή παραγωγής ανάλογα την παραγγελία του πελάτη και ως εκ τούτου δεν είναι αποδεκτός ο δειγματοληπτικός έλεγχος κάθε 15 ημέρες. Άρα θα πρέπει να διενεργείς ελέγχους σε κάθε προϊόν που παράγεις. Αυτό το οποίο μπορείς να κάνεις είναι να διενεργείς δειγματοληπτικά ελέγχους σε στάδια που εκτελούνται απο μηχανές και εξοπλισμό.


Όσο αναφορά το 2ο ερώτημα για τις γερανογέφυρες δες άλλη καταχώρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: